Iratkozzon fel
a levelezőlistánkra

Petőfi Sándor Művelődési Központ, Bukarest


Bukarest kellős közepén, a Cișmigiu park szomszédságában, minden irányból jól megközelíthető helyen található patinás épületben működik a Petőfi nevét kezdettől fogva viselő magyar ház. Az intézmény eredeti és máig érvényes rendeltetése, hogy helyet és alkalmakat biztosítson a román fővárosba elszármazott és az éppen itt élő, dolgozó, tanulmányaikat itt folytató erdélyi magyaroknak a találkozásra, összejövetelek tartására, bálok megrendezésére épp úgy, mint ünnepeik bensőséges megüléséhez, s nem mellesleg a legszélesebb értelemben vett műveltség és a kulturális igények kielégítésére.

Az intézményt az elődei nyomdokába lépő Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság jogutódként vehette tulajdonába. Társaságunk jó gazdálkodással előteremti a viszontagságos évtizedek folyamán leromlott épület teljes felújításához szükséges költségeket, és a jelenkori követelményekhez igazítva multifunkcionálissá modernizáltatja a beltereket.

Megújuló rendezvényeinkkel minden korosztályt meg kívánunk szólítani, a nagyszülőktől a felnőtteken át a gyermekekig, az unokákig. Célzott formában, külön-külön, vagy szerencsés esetekben, amilyen például a táncház, akár együttesen is.

Szembesülve a bukaresti magyarság szórvány, illetve kisebbségi helyzetével, ismeretterjesztő és kulturális rendezvényeink az anyanyelvi készség megőrzését és tovább örökítését kívánják elősegíteni, a származástudat, a hovatartozás tudat, az érzelmi közösség megőrzéséhez kívánnak tápot adni.

A Petőfi ház kapuja ugyanakkor nyitva áll mindenki előtt, aki a magyar nyelv, az egyetemes és az erdélyi magyar kultúra, a magyar és a székely-magyar hagyományok iránt elfogulatlanul érdeklődik.